DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ

Vážení návštěvníci,

opět jsme rozjeli prezenční výuku. Školení probíhá za dodržování všech hygienických opatření. I když jsme museli omezit kapacitu, množství znalostí, které si z kurzu odnesete, zůstává stejné.
I nadále se do našich kurzů můžete připojit online a absolvovat je vzdáleně z pohodlí svého domova.

Těšíme se na vás.
Tým NICOM

Rozhovor s foodblogerkou a lektorkou Coolináčkou Svatavou Vaškovou

Fotografování jídla nepatří mezi klasické fotografické disciplíny, ač je dnes díky blogování a webech o vaření čím dál populárnější. Na škole nás trápili fotografováním ledasčeho, ale jídlo mě úspěšně minulo. Představujete si, stejně jako já, že jde jen o specificky zaměřenou produktovou fotografii, kdy nastavení světel je alfou i omegou? Omyl. Fotografování jídla je především o umění jídlo zajímavě nastylizovat, doplnit vhodnými doplňky a zvolit efektní kompozici. Fotí se u okna v kuchyni, žádné drahé ateliérové vybavení není potřeba. Uvařit, vyfotit a sníst. To je každodenní praxe Coolinářky Svatavy Vaškové, která kurz, společně s fotografem Topim Pigulou, vede. Jak se ale z maminy na mateřské dovolené stala oceňovaná foodblogerka a fotografka jídla?

Začala jste fotografovat je kvůli vaření? 
Svatava: Než jsem začala fotit jídlo, o techniku fotografování jsem se nijak nezajímala a vystačila si s foťákem - růžovou krabičkou :-) Nyní fotím fotoaparátem Sony RX100, ale dlouho mi malý kompaktní fotoaparát a automatický režim stačil. Víc jsem se o focení začala zajímat až na mateřské dovolené, když jsem začala psát foodblog. Mým prvním fotokurzem byl Základní kurz fotografování u Nicomu s lektorem Topim Pigulou. Měla jsem tehdy úplně nový foťák a netušila nic o základních pojmech jako je clona, čas, expozice atp. Víkendový kurz mi moc pomohl!

Co vás vedlo k tomu, začít se zabývat fotografií jídla a proč jste se nespokojila s "obyčejnými" fotografiemi jako většina kuchařek?
S: V konkurenci tolika dobrých foodblogů musí člověk obstát. Čtenářům nestačí jen dobrý recept od svého oblíbeného blogera, chtějí i atraktivní fotografie. Moc mi pomohlo, že se čtenářům od začátku mé fotografie líbily. Pro mě je moc důležitá zpětná vazba, to mě motivuje dál na sobě pracovat.

Co vás vedlo k tomu, začít se zabývat fotografií jídla a proč jste se nespokojila s "obyčejnými" fotografiemi jako většina kuchařek?
S: V konkurenci tolika dobrých foodblogů musí člověk obstát. Čtenářům nestačí jen dobrý recept od svého oblíbeného blogera, chtějí i atraktivní fotografie. Moc mi pomohlo, že se čtenářům od začátku mé fotografie líbily. Pro mě je moc důležitá zpětná vazba, to mě motivuje dál na sobě pracovat.

Jste se svými současnými fotografiemi spokojená?
S: Jsem k sobě hodně kritická, takže spokojená jsem jen se zlomkem z nich :-) Ale tak to má asi být...

Máte nějaký fotografický vzor?
S: Hodně se inspiruji na zahraničních foodlozích. Líbí se mi práce Beth Kirby z blogu Local milk či skvělých fotografek jídla Nadine Greeff či Valentiny Sofrini. V Čechách je pro mě špičkou Marek Bartoš z Foodstudia. Myslím že decorstyling se plně naučit nedá, je to do jisté míry otázka osobního vkusu a estetického cítění. Každopádně si jde osvojit některé zásady a triky, které pomohou, aby výsledná fotografie byly "k nakousnutí".

Fotíte kromě jídla také něco jiného?
S: Snažím se hezké fotky dcery, ale to se mi hrubě nedaří. Baví mě fotit statické scény, různá zátiší v bytě nebo na zahradě. Ale jídlo prostě vede :)

Děkuji za rozhovor!

Pro inspiraci navštivte blog www.coolinarka.cz 
Chcete vidět Collinarku Svatavu Vaškovou přímo v akci? Setkat se s ní můžete na kurzech:
Fotografování jídla a foodstyling, Brno, 15. 4. 2016 nebo 25. 6. 2016
Fotografování jídla a foodstyling, Praha, 8. 5. 2016
Fotografování jídla a foofstyling, Hradec Králové, 13. 5. 2016

Autor článku: Magdaléna Chalupová

Fotogalerie

Diskuze

Vaše jméno:
Text:
   
 


Nebyl prozatím vložen žádný příspěvek do diskuze.
  

Profil společnosti

NICOM byl založen již v roce 1992. Díky více než 140 000 odškolených klientů patří k největším poskytovatelům počítačových i fotografických kurzů pro jednotlivce a firmy v celé ČR.

Chtějte o nás vědět více ...

zobrazit více informací

Základní organizační informace

Máte nejasnosti ohledně objednávky nebo realizace školení? Chcete znát odpovědi na nejčastěji kladené dotazy klientů školicího střediska NICOM? 

Přečtěte si základní informace ...

zobrazit více informací

Možnosti financování kurzů

Víte, že vám rekvalifikaci  nebo kterýkoliv jiný kurz může hradit úřad práce? 

Podívejte se na možnosti platby za školení ...

zobrazit více informací

Kontaktujte nás

Fakturační adresa:
Smetanova 3
602 00 Brno
IČ: 26226375
DIČ: CZ26226375
Adresa pobočky:
Zenklova 32/28
180 00 Praha 8
Tel: +420 222 231 100
 
Získávejte novinky a akční nabídky Zásady zpracování osobních údajů